fbpx
GAINERELE

Orice culturist își dorește o creștere spectaculoasă a masei musculare, cu schimbări cât mai vizibile și rezultate de netăgăduit asupra propriului corp. Proteina este cheia acestui deziderat și stă la baza unei diete optime în acest sens. În general pentru a crește în masă musculară este necesară creșterea aportului caloric în alimentația zilnică. Acest lucru este cu atât mai recomandat persoanelor care pun masă muscular mai greu (așa zișii „hardgaineri”). Pentru aceștia și nu numai, cea mai bună cale de a obține proteinele necesare este sub forma unui gainer. Nu toate gainerele sunt asemănătoare, așa că în rândurile următoare trecem la o sesiune de informare care are ca scop descriera unora dintre calitățile acestora și de ce și cum ar trebui ele alese spre a fi consummate.

Gainerele, nu cu mult timp în urmă, erau practic doar pudre proteice ieftine, în care se adăuga zahăr şi grăsimi, combinate, pentru a ajunge la sume impresionante de calorii pe porția consumată, ceea ce le făcea populare printre cei care doreau o creștere spectaculoasă in greutate corporală. Porția ajungea undeva pe la 500g și conținea în jur de 3000 de calorii. Calitatea proteinei din gainer era, de obicei, destul de slabă, iar pentru un începător, mai ales, aceasta nu era o porție tocmai practică și conținutul destul de ridicat de zahăr nu prea cocheta cu ideea mâncatului sănătos. Din păcate, pentru mulţi dintre noi, care nu erau mai bine informați, acestea s-au mutat de pe rafturile magazinelor în stomac unde au format și un adaos consistent de țesut adipos.
Din fericire industria de suplimente (în special cele de și pentru culturiști) a avoluat mult, și în ciuda faptului că multe astfel de gainere continuă să rămână pe piață (așa că citiți cu atenție tabelul cu informații nutriționale), cerința tot mai mare în ameliorarea performanței sportive prin nutriție a crescut, companiile de nutriţie reușind să producă gainere foarte eficiente.
Gainerele sunt în esenţă, înlocuitori de masă, cu cantități mai mari de calorii. Pe piața de azi este relativ uşor de găsit acele gainere care au proteine de o bună calitate, carbohidrați și conținut acceptabil de grăsime, respectiv un raport optim între acești macronutrienți.Azi gainerele cele mai populare se găsesc sub formă de pudră care amestecate cu aproximativ 300-500 ml de apă vă oferă 600-900 calorii per porție.
Dar amintiţi-vă …
În spatele câștigul de masă musculară stau mult mai multe lucruri decât doar asaltarea corpului cu cantități impresionante de calorii. Trebuie să aveţi un anumit conținut de proteine de calitate, carbohidraţi şi grăsimi, combinate cu vitaminele şi mineralele necesare şi un pic de atenție în furnizarea acestor substanțe nutritive organismului în cel mai avantajs mod cu putință.
Gainere nu conţin o formulă magică de creştere în greutate. Acestea sunt în primul rând calorii.
În legatură cu „proteinele de calitate”, trebuie menționat faptul că, prin calitatea unei proteine, se înțelege cât de bine o poate folosi corpul și este determinată de către un factor denumit „valoare biologica”. Calculul acesteia se face prin raportul dintre totalul de azot reținut din consumarea unei proteine și totalul de azot absorbit de consumarea acelei proteine. Ceea ce înseamnă defapt cât de bine și cât de repede primește și folosește corpul proteina respectivă.
Un exemplu pentru comparație între două suplimente proteice cu valoare biologic diferită ar fi izolatul de zer (val. bio. 159) care este absorbită cel mai rapid de organism și proteina din lapte, cazeina (val. bio. 77), este absorbită mai încet și este considerată a avea o calitate mai scazută. Uneori, e mai bine să se consume proteine cu vloare biologică scăzută, deoarece e bine să fie absorbite încet, cum ar fi înainte de culcare.
Dezirabile sunt însă proteinele cu valoare biologică mai mare, deoarece corpul profită mai bine de proteinele consumate, iar produsele de calitate superioară utilizează proteine de calitate mai bună.
Câteva exemple de proteine în ordinea valorii lor biologice (de la mare la mică):
• Izolat din proteină de zer – 159
• Concentrat din proteină de zer – 104
• Ou întreg – 100
• Albuș de ou – 88
• Cazeină – 77
• Soia – 74
Sunt gainerele pentru tine?
În ciuda faptului că ai putea să te consideri într-o nevoie stringentă de a câștiga rapid în greutate, de multe ori gainerele nu sunt modul ideal de a porni la drum. Poate părea logic auzind doar numele lor („weight gain” = creștere în greutate) că acesta este suplimentul de care ai nevoie pentru început.
Cheia pentru a decide dacă acestea sunt pentru tine este de a dezvolta un plan de dietă care favorizează creşterea în greutate. Când ai o dietă pentru creșterea în greutate stabilită, e mai ușor să te hotărăști dacă ai nevoie de gainere deoarece iți stabilești abilitatea de a consuma în mod consecvent caloriile și nutrienții din planul nutrițional.
Dacă puteţi obţine toați nutrienții de care aveţi nevoie din hrana de alimente integrale (alimente naturale, neprocesate), aceasta este calea dorită de a porni la drum. Pentru mulţi, însă, acest lucru nu este o posibilitate realistă. Aici vin cu adevărat în ajutor „weight gainerele” – acestea pot oferi mese rapide şi hrănitoare, fiind mai ușor și comod de administrat.
Un alt mod eficient de a utiliza gainerele este acela de a le consuma imediat după antrenament. Un gainer de calitate poate oferi nutrienții mult doriți organismului după antrenament, printr-un amestec optim de proteine și carbohidrați care favorizează absorbția acestora.
Alegerea gainerului
Gainerul cel mai bun pentru tine este acela care îți satisface cel mai bine necesarul caloric zilnic în funcție de obiectivul propus. Dacă ai nevoie de mai multe proteine, caută un gainer cu o cantitate mai mare de proteine. Dacă aportul de proteine este în regulă, dar ai probleme în a atinge necesarul de calorii de zi cu zi, un produs cu un conţinut mai scăzut de proteine şi un complex de carbohidrați mai ridicat poate lucra mai bine pentru tine.
Acestea fiind spuse am ajuns la stabilirea celui mai bun raport carbohidrați/proteine/grăsimi. Aveți nevoie de carbohidrați pentru absorbția proteinelor, iar grăsimile prezente într-un gainer sunt un bun aliat (dar nu grăsimile saturate), întrucât cresc semnificativ conținutul caloric. Se recomandă de două ori mai multe proteine decât grăsimi și de două ori mai mulți carbohidrați decât proteine.
Nu te lăsa acaparat de conținutul mare de calorii al unor gainere. Amintește-ți că este de dorit împărţirea aportul caloric zilnic cât mai uniform posibil în mai multe mese mai mici pe zi.
Știind faptul că elmentele nutritive sunt mai eficient folosite atunci când sunt furnizate organismului în cantităţi mai mici, echilibrate în decursul zilei (6 mese mici pe zi, spre deosebire de cele trei mari), arată nonsensul folosirii unor porții cu un conținut caloric foarte ridicat al unor weight gainere de pe piață.
„2.500 de calorii!!” poate impresiona pe cineva lipsit de experienţă şi poate elibera unele rafturi de produse, dar această remarcă nu ar trebui să fie atrăgătoare pentru cei care au luat o abordare raţională asupra creșterii în greutate.
Țineți minte, însă, că puteţi ajusta întotdeauna dimensiunile porțiilor care se servesc pentru a se potrivi nevoilor calorice zilnice.

GAINERELE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *