fbpx
Greutati sau aparate?

Care sunt mai bune? Greutãtile libere sau aparatele? Aceastã dilemã persistã încã dinainte ca Arnold sã fi început culturismul. Probabil pentru majoritatea dintre voi, primul exercitiu din salã a fost împinsul din culcat. Fãrã îndoialã cã greutãtile libere au dat si continuã sã dea rezultate, ca dovadã, culturistii cei mai buni  se antreneazã folosind o mare parte din exercitiile anilor 60-70, cu toatã tehnologia si aparatura nouã din zilele noastre. Sunt însã chiar atât de perfecte exercitiile cu greutãti libere încât nu mai e nevoie de aparate si scripeti? Nu tocmai, si aceastã problemã meritã o discutie mai aprofundatã.

La exercitiile cu greutãti libere (barã si gantere) muschii opun rezistentã fortei gravitationale doar pe plan orizontal. Indiferent cã lucrãm pentru bicepsi, cã facem o miscare de impins sau de ramat, sau chiar ridicãri laterale pentru umeri, greutatea ne trage bratele în jos. O cursã asemãnãtoare este si în cazul genuflexiunilor, când bara se aflã deasupra umerilor în timp ce miscarea are loc în sus si în jos, pe o traiectorie aproape dreaptã. Din punct de vedere al directiei în care coboarã si se ridicã greutãtile în raport cu solul, unghiul acestor miscãri este aproape perfect. Dar ce se întâmplã cu un exercitiu precum fluturãrile cu gantere? La fluturãri ridicãm si coborâm într-un semicerc douã gantere, cu spatele întins pe o bancã. Dacã am trasa o linie imaginarã de-a lungul miscãrii bratelor am vedea cã obtinem un unghi. Stim cã gravitatia nu actioneazã oblic, ci perpendicular. Cu alte cuvinte doar în partea de jos a miscãrii traiectoria pe care se opune rezistentã este perfectã. Din acest punct de vedere existã neajunsuri si în cazul greutãtilor libere.

Cum stã treaba în cazul aparatelor? Scripetii oferã o rezistentã muscularã continuã, de la începutul pânã la sfârsitul miscãrii. Alte avantaje ale aparatelor în raport cu greutãtile libere sunt: tehnica de executie corectã, indusã chiar si unui începãtor de traiectoriile impuse, si siguranta, cazurile de accidentãri la aparate fiind aproape excluse. Dacã lucrãm cu o barã, folosim greutãti foarte mari si nu avem un partener sã ne ajute (de exemplu la genuflexiuni sau împins din culcat) ne putem trezi “cu greutate pe noi” fãrã sã o mai putem controla, ceea ce nu e o senzatie prea plãcutã. Pe de altã parte, genuflexiunile sau ramatul, executate corect, sunt excelente constructoare de masã muscularã. Din pãcate, dacã cineva nu învatã sã le facã corect, nu are mare lucru de câstigat în urma acestor exercitii. Împinsul la presa pentru coapse este învãtat usor de oricine, ceea ce nu putem afirma în cazul genuflexiunilor. Rareori vezi într-o salã sportivi fãcând corect genuflexiuni. Acelasi lucru se poate spune despre ramatul orizontal.

Dacã vrei sã progresezi cât mai mult în antrenamente, învatã sã lucrezi corect cu greutãti libere si foloseste si aparatele. Existã exercitii ce nu pot fi fãcute decât cu greutãti libere, în timp ce altele nu pot fi executate decât la aparate. Sã fii mereu atent, sã experimentezi, si înainte de toate, cautã exercitiul care simti cã îti lucreazã cel mai bine muschii vizati. Dacã nu simti cu adevãrat muschii cum lucreazã atunci rezultatele vor avea de asteptat. Combinând inteligent exercitiile, atât cu greutãti libere cât si cu aparate, te vei îndrepta cu pasi repezi spre suta de kilograme de muschi.

Iatã o listã cu cele mai bune exercitii cu greutãti libere, respectiv cu aparate:

Greutãti libere
Piept: – împins din culcat cu bara
– împins din culcat cu gantere la banca înclinatã (300).
Spate: – îndreptãri
– ramat orizontal cu bara
– tractiuni la barã fixã
Umeri: – împins cu gantere
Coapse/femurali:
– genuflexiuni cu haltera
– aplecãri cu bara (îndreptãri cu picioarele drepte).
Bicepsi: – flexii cu bara dreaptã din picioare.
– flexii cu gantere alternativ.
– flexii la banca Scott.
Tricepsi: – Împins cu prizã apropiatã.
– extensii ale antebratelor din culcat.
Aparate
Piept: – fluturãri la aparat.
– împins la aparat.
Spate: – pull -over la aparat.
– ramat la aparat
Umeri: – ridicãri laterale la cabluri.
– ridicãri laterale la aparat.
Coapse/Femurali:
– genuflexiuni Hack.
– împins la presã.
– extensii la aparat.
– flexii la aparat.
Bicepsi: – flexii concentrate la cabluri.
– flexii la banca Scott cu cabluri.
Tricepsi: – împins apropiat la masina Smith (cadru culisant).
– extensia antebratelor la aparat.

Greutati sau aparate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *