fbpx
Forta unilaterala

Majoritatea culturistilor si-au dat seama cã sunt mai puternici când lucreazã cu ambele brate simultan. Exercitiile fãcute pe câte un brat sau picior se numesc unilaterale. Cercetãtorii din domeniu numesc aceastã slãbiciune muscularã relativã a exercitiilor efectuate cu ambele brate – deficit bilateral.
Motivul exact al acestei slãbiciuni nu este cunoscut, dar opinia stiintificã este cã, atunci când te antrenezi cu ambele brate, ca de exemplu la flexiile cu bara, impulsul nervos transmis de creier muschilor (în acest caz bicepsii) este redus. Când lucrezi pentru un singur brat beneficiezi de un impuls nervos complet, ceea ce duce la o contractie muscularã mai puternicã. Asta nu înseamnã neapãrat cã vei putea ridica o greutate mai mare, ci doar cã impulsul nervos asupra muschiului este amplificat.
Deficitul bilateral este crescut în grupele musculare mici în comparatie cu grupele musculare mai mari. Acest aspect se datoreazã faptului cã muschii mari, precum spatele sau coapsele, beneficiazã de un impuls nervos crescut în comparatie cu grupele musculare mici, ca bicepsii. Asa se explicã faptul cã flexiile cu un brat sunt mai populare între culturisti decât genuflexiunile pe un picior, de exemplu.
Studiile efectuate pe subiecti ce lucrau extensia picioarelor la bancã au arãtat cã forta de contractie a coapselor este cu 7 procente mai micã în cazul extensiilor cu un picior în comparatie cu extensiile cu douã picioare.
Efectul este si mai pronuntat la grupele musculare mici, cu pânã la 20 de procente între un brat si ambele brate.

Ca o concluzie practicã, este recomandat sã faci la începutul antrenamentelor exercitii ce implicã ambele brate sau picioare si sã termini cu exercitii unilaterale ce implicã un brat sau un picior. Aceasta este de fapt tehnica folositã de majoritatea campionilor în culturism. Ei numesc deseori exercitiile unilaterale ca “exercitii de izolare”, deoarece simt o contractie muscularã mai bunã.
Crecetãrile confirmã cã nu e doar o senzatie, ci o contractie real îmbunãtãtitã în muschi.

Forta unilaterala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *