fbpx
Steroizii anabolizanti si riscurile injectarii lor

Steroizii anabolizanti sunt versiunea farmaceuticã a hormonului masculin testosteron. Ca orice medicament, steroizii pot fi administrati oral sau prin formã injectabilã intramuscular. Efectele secundare sunt asemãnãtoare la ambele versiuni, iar la modul general riscurile asupra sãnãtãtii sunt legate de doza folositã (cu cât aceasta este mai mare, cu atât riscurile cresc). Totusi, o micã diferentã existã între tablete si injectii, când este vorba despre reactii adverse. Tabletele au un potential mãrit de afectare a ficatului. Orice medicament care se absoarbe prin intestin tranziteazã ficatul înainte de a fi distribuit în corp. Luate în doze mari, tabletele de steroizi cauzeazã leziuni la nivelul ficatului, asemãnãtoare cu consumul prelungit de cantitãti mari de alcool. Pe de altã parte injectiile se fac intramuscular si substanta activã este eliberatã în circulatia sângelui, fãrã a trece mai întâi prin ficat. Din acest punct de vedere steroizii injectabili afecteazã mai putin ficatul. În afarã de reactiile adverse legate de diferite functii ale organismului, injectiile pot produce probleme serioase în cazul în care nu sunt administrate de un personal cu specializare medicalã.

Durerea.
În afarã de durerea provocatã de ac, durerea provocatã de lichidul injectat poate fi destul de serioasã. Injectia forteazã fibrele musculare în care este introdusã, despãrtindu-le cu fluidul împins între acestea. Cu cât e mai mult lichid în seringã, cu atât durerea este mai mare. Muschii mari, precum fesele sau coapsele, pot suporta 2-3 ml de fluid, dar muschii mai mici, precum cei ai umerilor, sunt afectati la aceeasi cantitate. Lichidul dispare, în timp ce substanta continutã se absoarbe, dar locul injectat rãmâne afectat si inflamat o perioadã mai lungã. Nivelul durerii si lungimea timpului în care medicamentul rãmâne la locul injectat depind de tipul de steroid folosit. De exemplu, existã cazuri în care cei ce folosesc injectii pe bazã de testosteron se plâng de dureri acute la locul injectãrii. Aceastã substantã uleioasã, cu actiune îndelungatã, rãmâne în muschiul injectat câteva zile, iar durerea din fese poate persista chiar si o sãptãmânã. Dacã se revine cu o injectie în acelasi loc într-o perioadã de câteva zile, durerea este de eouã ori mai mare.

Sângerãri si cicatrice.
De câte ori un ac înteapã un muschi, aparitia unei mici cantitãti de sânge la locul injectiei este inevitabilã, lucru ce nu constituie o problemã. Dacã însã acul nimereste un vas de sânge, sângele pierdut în tesutul înconjurãtor poate cauza un hematom dureros. Dacã se repetã cu regularitate injectarea în aceeasi zonã, acestea devin mai dificile si mai dureroase, ducând în timp la aparitia unor cicatrice.

Afectiuni ale nervului.
Injectarea steroizilor în fese are riscurile mai sus amintite, dar, în comparatie cu aceasta, injectarea în alte grupe musculare poate fi extrem de riscantã. Unii culturisti se joacã parcã cu ruleta ruseascã, introducându-si injectii în diferite grupe musculare. Majoritatea muschilor sunt în imediata apropiere a unor nervi, vase de sânge si alte structuri anatomice importante. De exemplu, nervul radial este sub triceps, nervul sciatic este sub portiunea inferioarã a feselor, etc.. Dacã acul introdus atinge o arterã sau o venã, nervul afectat induce o insensibilitate si o scãdere a perceptiei muschiului din acea zonã, ca sã nu vorbim de efecte negative mai grave (paralizie).

Infectii.
Dacã seringa si acul nu sunt sterile, dacã conditiile de igienã în care se administreazã injectia nu sunt optime, este foarte probabil sã se ajungã la un abces, ce trebuie îndepãrtat chirurgical. Cum aratã o zonã injectatã ce a fost infectatã? Persistã în zonã o durere acutã, zona este rosie, fierbinte la atingere si umflatã. Pe mãsurã ce trec zilele, infectia se agraveazã, poate sã se extindã si apare o stare febrilã generalã. Oricine ajunge la aceste simptome trebuie sã meargã de urgentã la doctor.

Hepatitã si HIV.
Un ac folosit de mai multe persoane are riscul major de a transmite de la o persoanã infectatã cu hepatitã B sau C, sau cu HIV, aceste boli la o persoanã sãnãtoasã. Nu este cazul sã intrãm în amãnunte, oricine întelege ce consecinte are acest lucru.

Concluzie:
Folosirea injectiilor de steroizi anabolici fãrã o supraveghere medicalã are riscuri foarte mari si nu e un fapt ce poate fi tratat cu usurintã.

Steroizii anabolizanti si riscurile injectarii lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *