fbpx
Suplimentele- top 5

Culturistii pot fi derutati uneori de oferta variatã de suplimente nutritive de pe piatã. Chiar dacã multe dintre acestea sunt eficiente, achizitionarea lor poate însemna un efort finan­ciar destul de mare. De aceea îti vom prezenta un top al suplimentelor, în ordinea importantei acestora, pentru a fi sigur cã banii cheltuiti se vor întoarce sub forma unor muschi mai masivi si nu vor fi aruncati pe fer­e­a­s­­trã.

1. Pudrele proteice. Desi carbohidratii furnizeazã energia necesarã antrenamentelor, când vine vorba de constructia masei musculare proteinele sunt de bazã. Pentru ca aceasta sã fie stimulatã la maxim este necesar ca organismul sã fie într-o balantã pozitivã a azotului (adicã o stare anabolicã permanentã), iar singurul mod în care o poti obtine este asigurarea unui aport sustinut de proteine. Cu cât esti mai mare cu atât ai nevoie de o cantitate mai mare de proteine, cel putin 2 grame/kilogram greutate corporalã. Din cele sase mese zilnice, trei ar trebui sã fie alcãtuite din pudre proteice, care sunt mai usor digerabile decât carnea sau oãle si sunt gata de bãut într-un minut. Alege o proteinã din zer hidrolizat , cu o calitate superioarã proteinei simple de zer, mai usor digerabilã si fãrã a contine lactozã, care poate crea balonãri. Aportul proteic este obligatoriu dupã antrenamente, si, datoritã faptului cã proteinele din zer sunt “predigerate” printr-o prelucrare specialã, ajung foarte repede în sânge sub formã de aminoacizi.

2. Creatina. Este “benzina” muschilor, când acestia se contractã sau fac miscãri explozive. Creatina creste masa muscularã prin mãrirea fortei, a capacitãtii de contractii musculare, reface ATP-ul si ajutã îngrosarea fibrelor musculare de tip B, ce determinã mãrirea muschilor. Pentru un efect maxim aveti nevoie de 5 grame imediat dupã antrenamente (în cazul fetelor) si 7-10 grame (în cazul bãietilor), luatã înpreunã cu dextrozã.

3. Glutamina. Este un aminoacid atât de important pentru culturisti încât am putea spune cã e obligatoriu. corpul are nevoie de cantitãti mãrite de glutaminã dacã este supus unor eforturi fizice sustinute. Bineînteles, culturistii fac parte din aceastã categorie. Antrenamentele intensive golesc muschii de rezervele de glutaminã, iar dacã alimentatia nu este suplimentatã cu acest aminoacid, cresterea muscularã este mult îngreunatã. De asemenea, glutamina are un rol esential în stimularea sistemului imunitar al organismului. O dozã zilnicã de 5-10 g de glutaminã este necesarã dupã fiecare antrenament, în functie de greutatea corporalã.

4. BCAA(aminoacizii cu lanturi ramificate). Izoleucina, leucina si valina, cei trei aminoaciz ce compun cunoscuta formulã BCAA actioneazã în douã feluri asupra cresterii musculare: pe de o parte stimuleazã secretia insulinei, un hormon cu puternice efecte anabolice, pe de altã parte pot favoriza si secretia hormonului de crestere (GH). Cea mai importantã componentã a “lantului” BCAA este leucina, care intrã în componenta HMB-ului, având un rol important în cresterea muscularã si în scãderea tesutului adipos. Este recomandat sã iei 4-6 grame de BCAA atât înainte cât si dupã antrenament.

5. Vitamine si minerale. Dintre acestea vom alege în primul rând pe cele mai importante culturistilor.
Vitaminele antioxidante, vitamina C si vitamina E.
Vitamina C este un puternic antioxidant, având o influentã beneficã antiinflamatorie si sustinând metabolismul glucidelor. Scade secretia de cortizol, hormon catabolic, si întãreste sistemul imunitar. Culturistii au nevoie de doze mai mari, de pânã la 2000 mg zilnic, din care 1000 mg imediat dupã antrenamente.
Vitamina E este un alt antioxidant important, cu ajutorul acesteia muschii folosesc mai eficient insulina, întrucât protejeazã membranele celulelor de procesele distructive de oxidare. Receptorii insulinei se gãsesc tocmai pe membranele acestor celule. Doza recomandatã: 400 U.I., luatã dupã antrenament.
Zincul este un mineral impotant pentru atleti si din pãcate lipseste din alimentatia multora. Insuficienta zincului are un impact negativ asupra sintezei proteice, iar suplimentarea alimentatiei cu zinc influenteazã pozitiv secretia hormonului de crestere si a testosteronului. Un culturist are nevoie de aproximativ 20 mg de zinc în fiecare zi, pe care ar fi indicat sã-l ia divizat, dimineata si seara în timpul meselor.
Magneziul este necesar în sinteza ATP-ului, în prevenirea aparitiei crampelor musculare si îmbunãtãteste toleranta la glucozã. De asemenea, studiile efectuate pe sportivi au arãtat cã magneziul are efecte indirecte în mãrirea fortei. O dozã de 400-600 mg, divizatã la micul dejun si cinã este recomandatã pentru culturisti.

Suplimentele- top 5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *